Ήταν Κυριακή 15 Μαΐου 2016 όταν στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών είχε πραγματοποιηθεί μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στην Εβραϊκή Κοινότητα του Βόλου, μιας από τις σημαντικότερες, αλλά και αρχαιότερες, στον Ελλαδικό χώρο.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης είχε παρευρεθεί κι ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Χατζηγάκη και Διευθυντής του Χημείου της Εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», Αλέξης Κ. Χατζηγάκης, κάνοντας αναδρομή στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον διωγμό της εβραϊκής οικογένειας του Βολιώτη τραπεζίτη Ισίδωρου Βαρούχ. Με μια ιδιαίτερα συγκινητική τοποθέτηση, ο Αλέξης Κ. Χατζηγάκης μετέφερε τις διηγήσεις του πατέρα του, Κωνσταντίνου, σχετικά με τις επιτυχείς προσπάθειες διάσωσης της κυνηγημένης -από τη μανία των Γερμανών- οικογένειας Βαρούχ, η οποία το 1943 φυγαδεύτηκε από την οικογένεια Χατζηγάκη. «Ήταν ένας φόρος τιμής στην ειλικρινή και ανιδιοτελή φιλία μεταξύ των δύο οικογενειών η οποία διατηρείται αναλλοίωτη, μέχρι και σήμερα», σημείωνε στο σχετικό Δελτίου Τύπου της εκδήλωσης η Ι.Κ.Α.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Εβραϊκή Κοινότητα του Βόλου επίδωσε τιμητική πλακέτα στον Αλέξη Χατζηγάκη, τιμώντας με τον τρόπο αυτό συνολικά την οικογένεια Χατζηγάκη για την αλληλέγγυα δράση της και τη συμβολή της τόσο στην διάσωση της οικογένειας Βαρούχ, όσο και άλλων Εβραίων του Βόλου.

Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η προσφορά της οικογένειας Χατζηγάκη αναγνωρίστηκε από την Εβραϊκή Κοινότητα. «Η Ισραηλινή Κοινότης του Βόλου το 1996 σε γιορτή απένειμε σε πολλούς κατοίκους της πόλεως, μετάλλιο, εις αναγνώρισιν της ανθρωπιστικής πράξεως τον δύσκολο εκείνο καιρό με κίνδυνο της ζωής των να σώσουν τους συμπολίτας Εβραίους. Σε ‘μένα παρεδόθη το μετάλλιον δια την σωτηρίαν της οικογ. Βαρούχ», γράφει στα χειρόγραφα απομνημονεύματά του ο διακεκριμένος ιατρός Κωνσταντίνος Αλ. Χατζηγάκης.