– Πολιτισμός, αλληλεγγύη και Κοινωνική Προσφορά –  

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Χριστόφορο Παπαθανασίου  

Έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια όπου το Πολιτιστικό Ίδρυµα Χατζηγάκη προσφέρει σε πολλούς τομείς, με πράξεις και δράσεις. Είναι ένα κοινωφελές ίδρυµα µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008, αποτελώντας το όραμα του δικηγόρου και λογοτέχνη Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη.
Στους καταστατικούς σκοπούς του περιλαμβάνονται κοινωφελείς και πολιτιστικές δράσεις με έμφαση στην πρόνοια, την αλληλεγγύη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Ξεκίνησε επίσημα την δράση του τον Φεβρουάριο του 2012.

Στηριζόμενο στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου και Συνιδρυτή, Δρ. Στέλιου Μ. Χατζηγάκη, στα δέκα χρόνια ενεργούς πορείας του, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Χατζηγάκη έχει διοργανώσει συνέδρια και διαλέξεις, έχει απονείμει βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές, έχει υποστηρίξει την έρευνα και την ιστορία κι έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δωρεές σε κοινωνικές δομές, οργανισμούς και σχολεία.
Ο Δρ. Στέλιος Μ. Χατζηγάκης, Προέδρος & Συνιδρυτής του Ιδρύματος Χατζηγάκη είναι Χειρούργος Οφθαλμίατρος, τ. Διευθυντής-Ειδικός Συμβούλος της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard (Η.Π.Α).
Ο κ. Χατζηγάκης παραχώρησε συνέντευξη στον «Πρωινό Λόγο» και μίλησε για όσα έγιναν και όσα σκοπεύει το ίδρυμα από εδώ και πέρα να υλοποιήσει.

Θα θέλαμε κ. πρόεδρε να μας πείτε για την δράση του Ιδρύματος όλα αυτά τα χρόνια
To Ίδρυμα Χατζηγάκη ξεκίνησε τη δράση του επίσημα το 2012 με έδρα την Αθήνα, υπηρετώντας πιστά το όραμα του Ιδρυτή του, αείμνηστου δικηγόρου και συγγραφέα Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη. Το έργο του Ιδρύματος διακρίνεται σε τρείς βασικούς πυλώνες α) τον Πολιτισμό, β) την Αλληλεγγύη και γ) την Κοινωνική Προσφορά.
Στο πέρας των 10 χρόνων προσφοράς του Ιδρύματος, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως 200 πολύτεκνες οικογένειες, υποστηρίχθηκαν με δωρεές τροφίμων και είδη πρώτης ανάγκης, παιδιά οικογενειών αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον έλαβαν υποτροφίες και χρηματική στήριξη, μαθήτριες έλαβαν βραβεία αριστείας και οικονομικό έπαθλο ως ώθηση για τις σπουδές τους, γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας, πρόσφυγες και άστεγοι υποστηρίχθηκαν μέσα από τα προγράμματα δωρεών μας.
Προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει να παρέχουμε στοχευμένη και ουσιαστική στήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να βρισκόμαστε πάντα σε εποικοδομητικό διάλογο με την κοινωνία για τη προαγωγή του πολιτισμού.

Για το μέλλον, τους στόχους και τις φιλοδοξίες για τα επόμενα έτη
Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, το όραμα μας παραμένει σταθερό: να συνεισφέρουμε με δικά μας μέσα, αλλά και με τη στήριξη καλών φίλων, σε όσες περισσότερες κοινωνικές ομάδες, οργανισμούς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών μπορούμε. Κάποια από τα άμεσα σχέδια μας είναι να ολοκληρώσουμε τη πρώτη έκδοση βιβλίου του Ιδρύματος. Ένα φιλόδοξο έργο μας το οποίο ξεκίνησε το 2019, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά το πρώτο ιστορικό βιβλίο του Ιδρύματος, με θέμα την επίδραση της οικογένειας Χατζηγάκη στα ιστορικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Παράλληλα, στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τα ετησία προγράμματα δωρεών, βραβείων και υποτροφιών μας.
Το έργο του Ιδρύματος Χατζηγάκη επιθυμούμε πάντα να τιμά τα επιτεύγματα των προγόνων μας, να υπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και να συμβάλλει στη διαμόρφωση μίας νέας, ελπιδοφόρας εποχής.

Στις μέρες μας η κοινωνία αγκαλιάζει προσπάθειες που έχουν να κάνουν με την καλύτερη ποιότητα των ανθρώπων σε όλους τους τομείς
Πράγματι, στις ημέρες μας παρατηρείται μία έντονη στροφή προς τη κοινωνική προσφορά, ειδικότερα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για εμάς αξίες όπως η ανιδιοτελής προσφορά και η αλληλεγγύη βρίσκονται βαθιά ριζωμένες στην ιστορία της οικογένειας Χατζηγάκη.
Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια μας διαχρονικά καθορίζεται από μία πληθώρα προσωπικοτήτων με διαφορετικό έργο και συνεισφορά σε τομείς όπως η πολιτική, οι ανθρωπιστικές δράσεις, ο πολιτισμός, η λαογραφία, κ.ά. Παραδείγματός χάριν, η ίδρυση της πρώτης Αστικής Σχολής Θηλέων το 1914 και η φωταγώγηση της πόλης των Τρικάλων την ίδια περίπου εποχή αποτελούν καινοτομίες του μακροβιότερου Δημάρχου Τρικκαίων Παναγιώτη Ι. Χατζηγάκη. Συνεπώς, η πλούσια κληρονομιά της οικογένειας μετουσιώθηκε στους πυλώνες δράσης ενός οικογενειακού, κοινωφελούς, μη-κερδοσκοπικού Ιδρύματος.
Κύριο μέλημά μας είναι με το έργο μας να βελτιώνουμε και να εξυγιάνουμε κοινωνικές παθογένειες (λ.χ. διακρίσεις, ανισότητες στις ευκαιρίες για μόρφωση, εργασία κ.ο.κ.), υπηρετώντας αξίες -όπως η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός και η ενσυναίσθηση- προκείμενου να εμπνέουμε τις νεότερες γενιές.

πηγή: εφημερίδα «Πρωινός Λόγος»