– Θεωρία και πράξη στο συνέδριο που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Χατζηγάκη και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος –                         

          

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07.06.2022 | Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ανοιχτό, διαδραστικό συνέδριο με στόχο την διεπιστημονική προσέγγιση καίριων ζητημάτων όπως η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Κυκλική Οικονομία με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία της μόδας που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Χατζηγάκη με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6).

Με θέμα «Sustainability: The Future is Now» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το συνέδριο έλαβε χώρα το πρωινό της Τρίτης 7 Ιουνίου, στο campus του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Αγία Παρασκευή.

Με τρία θεματικά πάνελ και δεκατρείς εξαίρετους ομιλητές, προερχόμενους από διαφορετικά φάσματα της δραστήριας Κοινωνίας των Πολιτών (ακαδημαϊκοί, επενδυτές, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι ΜΚΟ), πραγματοποιήθηκε μία μακρά και ουσιώδη συζήτηση για την βιωσιμότητα και τις τελευταίες εξελίξεις, για την κυκλική οικονομία, για τα διαθέσιμα εργαλεία στην Ελλάδα προς νεοφυείς ή ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν το βήμα προς ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας και, τέλος, για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη βιομηχανία της μόδας με υπαρκτά success stories από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το κατάφεραν.

Η δράση των δύο φορέων, που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τη σφαιρική εκπαίδευση της νέας γενιάς, ολοκληρώθηκε με συμβολική επίδειξη μόδας, με τη συμμετοχή τεσσάρων βιώσιμων ελληνικών fashion brands (Maison Faliakos | 3QUARTERS | EF93 | PHEE) καθώς και έκθεση με έργα φοιτητών και φοιτητριών με θέμα τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα στα υλικά.

Οι διοργανωτές επεσήμαναν πως «Η ιδέα του συνεδρίου στόχευε στην ουσιαστική ενημέρωση, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη προσέγγιση επίκαιρων θεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, θέτοντας τις βάσεις για εποικοδομητικό, συνεχή διάλογο και να οδηγήσει σε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές».

Τις εργασίες του συνεδρίου – το οποίο παρακολούθησαν με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά δεκάδες κόσμου – χαιρέτισαν η Αντιπρόεδρος Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κλώντια Καρύδη, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη, και ο Αντιδήμαρχος Νεολαίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής, Νίκος Ζόμπολας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με χορηγία εστίασης από τη Nespresso -ενός πιστοποιημένου BCorp οργανισμού- και τη Yum Tales, εταιρείες που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές και προωθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ενώ η εταιρεία Aveda Ελλάδος, προσέφερε vegan προϊόντα, ως συμβολικά δώρα προς του προσκεκλημένους.