Είναι μία εβδομάδα ευαισθητοποίησης — για την ενίσχυση του μηνύματος της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών την Παρασκευή 25/11.

Η Γ.Γ. του Ιδρύματος, Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη γράφει σχετικά:

“Μέσα από τον εθελοντισμό σε ηλικία 17 ετών, ως έφηβη και εγώ, συνάντησα αμέτρητες ιστορίες γυναικών και μικρών κοριτσιών που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας και στη συνέχεια καλούνταν να ανοικοδομήσουν τη ζωή τους σε μια απόκοσμη κοινωνία υπό τον διαρκή φόβο της κοινωνικής κατακραυγής και του στίγματος. Αυτές οι ιστορίες με βοήθησαν να διαμορφώσω την ταυτότητα μου ως νεαρή γυναίκα καθώς και να σκιαγραφήσω τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσα εμπράκτως να συνεισφέρω στην αναστροφή παθογενειών που κυριαρχούν έως και σήμερα.

Μέσα από τον ρόλο μου στο Ίδρυμα Χατζηγάκη, είμαι αποφασισμένη να υποστηρίξω στρατηγικά το κύμα κοινωνικής αλλαγής με στόχο την εξάλειψη της έμφυλης βίας, αλλά κυρίως να στηρίξω τις γυναίκες στη μάχη τους για την ομαλή επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο σε ένα σταθερό και δίκαιο περιβάλλον για αυτές και τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, αυτό είναι εφικτό μόνον αν επαναπροσδιορίσουμε, σε ευρύτερο πλαίσιο, τους αξιακούς κώδικες με τους οποίους μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αφήνοντας πίσω αναχρονιστικά μοντέλα και αντιλήψεις που βλέπουμε βαθιά ριζωμένα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και καταγγέλλοντας ανοιχτά απόψεις, μηνύματα, τοποθετήσεις που αποπροσανατολίζουν και δυστυχώς κυριαρχούν στον ιστό του πολιτισμού μας.

Ελπίζω ειλικρινά να με ακολουθήσετε σ’ αυτή την προσπάθεια.”

 

Φωτογραφίες: Μητέρες σε δομή φιλοξενίας και υποστήριξης στην Αθήνα για τη φροντίδα γυναικών και παιδιών, θυμάτων έμφυλης βίας / ©2019ChatzigakisFoundation