Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 | 20.30

Σ’ ένα κατάμεστο Ηρώδειο περισσότεροι από 200 συντελεστές συναντήθηκαν επί σκηνής για μία μοναδική μουσική βραδιά.

Με  τίτλο «Η Μουσική που αγγίζει το Τραγικό και το Θείο», η Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Πολωνικής Όπερας της Βαρσοβίας, παρουσίασε τα μεγάλα αριστουργήματά του  Mozart, Requiem και Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20, με σολίστ την Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και με περισσότερους από 200 συντελεστές επί σκηνής.

Αφιέρωμα στον Mίκη Θεοδωράκη |

Μεγάλη η συγκίνηση του κοινού κατά την έναρξη της συναυλίας, που αφιερώθηκε στον  μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας έργο σε ποίηση και μουσική του ιδίου «Το τραγούδι της Γης», από την Παιδική Χορωδία Δήμου Βάρης Βούλας, Βουλιαγμένης. Τα παιδιά εμφανίστηκαν κατανυκτικά στην σκηνή, ντυμένα στα λευκά κρατώντας κεριά και τραγούδησαν «…στερνή φορά ας ακουστεί μες την σιωπή το τραγούδι της Γης…πριν τελικά τυλιχτώ στο χάος…».

Η πρωτοβουλία – επιλογή αυτή, ήταν της παραγωγού Ελισάβετ Παπαγεωργίου, διότι o Μίκης Θεοδωράκης βραβεύτηκε από το Mozarteum Salzburg για το μουσικό του έργο. H απονομή αυτή αποτέλεσε και το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό.

Κοντσέρτο για Πιάνο Αρ. 20 Κ. 466 |

Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή η Τατιάνα Παπαγεωργίου για να ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20, K.466 του Mozart. Με μεγάλη ακρίβεια, ακροβατικές ταχύτητες αλλά και με βαθιά εκφραστικότητα, η Τατιάνα Παπαγεωργίου, ερμήνευσε το εμβληματικό Κοντσέρτο του Mozart και κατόρθωσε με τον λαμπερό της ήχο να διαπεράσει το κοινό μέχρι τα πάνω διαζώματα συγκινώντας τους θεατές.

Η Ελληνίδα πιανίστα που διαγραφεί λαμπρή καριέρα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφήνει το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα τόσο για τις ερμηνείες της, όσο και για τις σπουδαίες συνεργασίες της με διεθνείς ορχήστρες.

Requiem σε Ρε ελάσσονα, K. 626 |

Ακολούθησε το εμβληματικό Requiem σε Ρε ελάσσονα, K. 626, έργο του Wolfgang Amadeus Mozart, το οποίο ερμήνευσε η κορυφαία Ορχήστρα της Εθνικής Πολωνικής Όπερας της Βαρσοβίας, με τους εξαίρετους σολίστ τη διεθνούς φήμης, την σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, την μεσόφωνο Νεφέλη Κωτσέλη, τον τενόρο Ιωάννη Καλύβα και τον βαθύφωνο Πέτρο Μαγουλά υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Patrick Fournillier.

Οι Χορωδίες της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή, ήταν άρτια δεμένες, απέδωσαν με ακρίβεια και εσωτερική δύναμη τις ερμηνευτικές κατευθύνσεις του μαέστρου Fournillier ακόμα και στα πιο απαιτητικά τέμπη. Ερμήνευσαν με την απαιτούμενη δραματικότητα και με πληθώρα δυναμικών εναλλαγών το αριστουργηματικό έργο του Μότσαρτ.

Ο Γάλλος μαέστρος, Διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας, έδειξε για άλλη μια φορά την βαθιά γνώση του έργου και την ύψιστη δεξιοτεχνία του οδηγώντας  με ακρίβεια ένα τεράστιο σώμα μουσικών χορωδών και σολίστ σε μια εμπνευσμένη και συναρπαστική εκτέλεση. Το κοινό κατενθουσιασμένο χειροκροτούσε συνεχόμενα.

Στην συναυλία, έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος Δρ. Στέλιος Μ. Χατζηγάκης και όλα τα μελή του Δ.Σ. καθώς και πολλά επίτιμα μέλη, υποστηρικτές και φίλοι του Ιδρύματος.

Την διοργάνωση ανέλαβε η εταιρεία Symphonic Art και η κ. Ελισάβετ Παπαγεωργίου σε συνδιοργάνωση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χατζηγάκη.

Ευχαριστούμε θερμά τον χορηγό μεταφορών Maroulis Travel και τον χορηγό εκτυπώσεων T-PRESS.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.