Ο Στέλιος Μ. Χατζηγάκης είναι Χειρούργος – Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard.

Γεννήθηκε το 1948 στα Τρίκαλα, μεγάλωσε και έζησε στα Τρίκαλα για μικρό χρονικό διάστημα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ από όπου απέκτησε και το διδακτορικό του. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και Αμερική σε θέματα Οφθαλμολογίας (εξειδικευμένα, γλαύκωμα, Lasers, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.) και Κοινωνικής Ιατρικής & Πρόνοιας με υποτροφία από τις δημόσιες επενδύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και από το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Διετέλεσε Επιμελητής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Harvard (instructor), Επιμελητής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου  «Ο Ευαγγελισμός»,  Διευθυντής – Ειδικός Σύμβουλος του Νοσοκομείου «ΝΙΜΤΣ», Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Harvard (Visiting Professor) – Ακολουθώντας Ερευνητικό Πρόγραμμα, Επιστημονικός Συνεργάτης στα Εργαστήρια Φαρμακολογίας του ΕΚΠΑ για μια 10ετία Μέλος από το 1989 της American Academy of Ophthalmology και μέλος από το 1985 του International College of Surgeons.

Υπήρξε εκλεγμένο μέλος της Τριμελούς Ενδονοσοκομειακής Επιτροπής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών το 1977, 1978. Εκλεγμένος στον ΠΙΣ το 1984, 1987, 1990. Εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ. του ΠΙΣ το 1987, 1990. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Υγείας το 1987 – 1988. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 2007.

Έχει γράψει και δημοσιεύσει αρκετές επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων πολλές έχουν δημοσιευθεί σε ξένα ιατρικά περιοδικά. Διαθέτει πλούσια αρθρογραφία που αφορά καίρια προβλήματα σχετικά με την υγεία, παραθέτοντας λύσεις-απόψεις σε πολλά από τα ζητήματα. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί κατ’ επανάληψη στις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ», «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» καθώς και σε ξένα περιοδικά.

Διατελεί Πρόεδρος και Συνιδρυτής του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Παν. Χρ. Χατζηγάκη», κοινωφελές Ίδρυμα με πολύπλευρο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο από το 2008.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

ΟΜΙΛΙΕΣ

– Ιδρυτική Εκδήλωση – Εγκαίνια Ιδρύματος | 20/02/2012, Αθήνα

– Εκδήλωση Αλληλεγγύης με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού | 19/11/2012, Αθήνα

– Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια στην Ελλάδα της Κρίσης» | Οκτώβριος 2013, Λαγονήσι

– Βραβεύσεις Μαθητών στο Νομό Τρικάλων | 05/07/2014, Τρίκαλα

– Τιμητική Εκδήλωση για τις Οικογένειες Πεσόντων Αστυνομικών | 11/12/2015, Αθήνα

ΒΙΒΛΙΑ

Αντιγλαυκωματικά Φάρμακα (Μονογραφία), Αθήνα, 1980

– Υγεία & Συναίνεση (Μονογραφία), Αθήνα, 1980