Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού (21/05) — Μοιραζόμαστε δημόσια για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό κειμήλιο. Το βιβλίο, «Περτούλι, το Χωριό μου», το οποίο εκδόθηκε πρώτη φορά στην Αθήνα το 1963 και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη προσφοράς από τον Αλέκο Κ. Χατζηγάκη, νομικό, συγγραφέα, λαογράφο και τέως νομάρχη Ρεθύμνου και Καστοριάς.

Ένα από τα πρώτα βιβλία που εκδόθηκαν για την ιστορία του ορεινού χωριού του Περτουλίου στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, αφιερωμένο στην ομορφιά και την ιστορία του τόπου αλλά και στη διαχρονική σύνδεση της οικογένειας Χατζηγάκη με το χωριό σε πολλαπλά επίπεδα από τον πολιτισμό, την ευρύτερη ανάπτυξη της κοινότητας, την θεμελίωση υποδομών από το 18ο αιώνα έως και σήμερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν κοιτάξει κάνεις, έχει το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας. Είναι το πρώτο που συντάχθηκε και δημοσιεύθηκε στο βιβλίο με τον γενάρχη της οικογένειας Τριαντάφυλλο Χατζή-Μπέρτα να εμφανίζεται το 1722.

Το Ίδρυμα Χατζηγάκη δημιουργήθηκε ακριβώς γι’αυτό τον σκοπό, να διαφυλάξει την βαριά ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της οικογένειας (300 και πλέον χρόνων) από τον ευπατρίδη, νομικό και λογοτέχνη Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη ο οποίος προσέφερε στον άξονα του πολιτισμού και της παιδείας διαχρονικά έως και το 2011 που έφυγε από την ζωή.

Πολύ σύντομα έρχονται νέα πολιτιστικά έργα με έμφαση στο βιβλίο, την τέχνη και την μουσική.

___

PH1: Εξώφυλλο, «Περτούλι, το Χωριό μου», Αθήνα, 1963./ Αρχείο Κ. Α. Χατζηγάκη
PH2: Πορτρέτο του Αλέκου Κ. Χατζηγάκη (1893-1967)/ Αρχείο Κ. Α. Χατζηγάκη

PH3: Γενεολογικό Δέντρο Οικογένειας Χατζηγάκη/ Βιβλίο «Περτούλι, το Χωριό μου», Αθήνα, 1963./ Αρχείο Κ.Α. Χατζηγάκη
PH4: Η θερινή βίλα Χατζηγάκη, σήμερα γνωστή ως «Αρχοντικό Χατζηγάκη», λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο από το 2000./ Αρχείο Κ. Σταματόπουλου

PH5: Ο Πύργος Χατζηγάκη στο Περτούλι