Η πρωτοβουλία «Εμείς, για το Δάσος» ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

300+ εθελοντές, εθελόντριες, πολίτες, μαθητές και μαθήτριες συναντήθηκαν στο δάσος του Υμηττού με στόχο να περάσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Η προστασία και η βιωσιμότητα του δάσους δεν σταματά σε μία αναδάσωση.

 

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της έννοιας του “Εμείς” με στόχο την δημιουργία  περιβαλλοντικά ενεργών κοινοτήτων. Το Ίδρυμα Χατζηγάκη με το Σωματείο Ερμής και το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα προς όλες και όλους γιατί η έμπρακτη συνεισφορά πολιτών, μαθητών-τριών, ατόμων με αναπηρίες, ατόμων τρίτης ηλικίας, εθελοντών δασοπροστασίας κ.α. είναι απαραίτητη. 

Ενώσαμε δυνάμεις με το Σωματείο Ερμής και τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και επιστρέψαμε στον Υμηττό για μία σειρά από δραστηριότητες για την προστασία και την βιωσιμότητα του δάσους. Mε μία κοινή υπόσχεση, να φροντίζουμε και να στηρίζουμε με οργανωμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες τα δάση μας όλο το χρόνο.

Περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες/ χουσες, μαθητές/ τριες, άτομα με αναπηρίες, άτομα τρίτης ηλικίας, εθελοντές δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, πολίτες από τις όμορες περιοχές, εκπαιδευτικοί κοινωνικοί λειτουργοί συμμετείχαν στις δραστηριότητες:

– Πότισμα αναδασώσεων
– Καθαρισμός δασικών εκτάσεων
– Δημιουργία και συντήρηση δασικών μονοπατιών
– Σηματοδοτήσεις μονοπατιών με χρώμα

Όλοι μαζί, καταφέραμε να πετύχουμε πολύτιμους στόχους:

  • Να μάθουμε βιωματικά να θωρακίζουμε τις δασικές εκτάσεις που βρίσκονται δίπλα μας
  • Να συνειδητοποιήσουμε μέσα από την συνεργασία ότι η φροντίδα του δάσους δεν σταματά σε μία αναδάσωση αλλά υπάρχει συνέχεια με σοβαρή δέσμευση για την συντήρηση και βιωσιμότητα του δάσους που συνδέεται με πολλαπλές εργασίες.

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), το Σώμα Εθελοντών Ελληνικού – Αργυρούπολης, την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης (ΕΟΔΠΕΑ) και με την συμβολή φορέων, σχολείων και σωματείων και συλλόγων της πόλης.

Με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ): Coca-Cola HBC, Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. και Νestle Hellas S.A. οι οποίες προσέφεραν μερικά από τα αγαπημένα σε όλους προϊόντα τους προς τους εθελοντές και τις εθελόντριες. Για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών για την συντήρηση του δάσους με τα απαραίτητα εργαλεία, στάθηκε δίπλα μας η Praktiker Hellas.

Τελικά, το “Εμείς” τα υπερνικά όλα.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Ιδρύματος Ημέρες Προσφοράς & Συμπερίληψης, περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.