Με σημείο εκκίνησης τις αίθουσες σχολείων του Σουφλίου και σημείο κορύφωσης την πρώτη δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς, στη Λευκίμη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος Κύκλος του προγράμματος «Παιδεία & Περιβάλλον | Το Δάσος, Το Σπίτι μας», από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024, στο Σουφλί.

Περισσότεροι από 200 μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια κάνοντας πειράματα, κατασκευές και μαθαίνοντας για ρομπότ και νέες τεχνολογίες εντός και εκτός τάξης, σε σύνδεση με περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η «Προστασία της Μέλισσας», η «Κατανόηση της Κλιματικής Αλλαγής» και η «Αναγέννηση του Δάσους». Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, τα παιδιά και οι δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη σημασία του δάσους ως φυσικού «σπιτιού» και να κατανοήσουν τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, ως πολίτες του μέλλοντος.

Ο Κύκλος αυτός είναι αφιερωμένος στη βιωματική εκπαίδευση και την αποκατάσταση του Δάσους της Δαδιάς, ως σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας για την περιοχή του Έβρου, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2023, οι οποίες επηρέασαν το περιβάλλον, την κοινότητα και την οικονομία του τόπου.

Ο 2ος Κύκλος | Το Δάσος, Το Σπίτι μας υλοποιήθηκε:

Yπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενική Γραμματεία Δασών και του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης)

Με Στρατηγικούς Εταίρους: Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), την Γενική Διεύθυνση Δασών Έβρου, το Δασαρχείο Σουφλίου, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), το Children’s Institute of Technology και την T-PRESS.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την συμβολή των Μεγάλων Δωρητών: AHEPA Hellas και η ΔΕΔΔΗΕ και των Υποστηρικτών: ΑΝΑΚΕΜ, Deloitte, HP και Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον | 

Υλοποιείται από το 2022, όπου ξεκίνησε πιλοτικά στα Τρίκαλα και εν συνεχεία με τον 1ο Κύκλο | Τα Παιδιά σε Αποστολή να Σώσουν τη Θαλάσσια Ζωή σε 6 ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Μέσα από το πρόγραμμα στοχεύουμε στην κατάρριψη των γεωγραφικών περιορισμών, στην ευαισθητοποίηση των απομακρυσμένων σχολικών κοινοτήτων σε μείζονα ζητήματα με θέμα το περιβάλλον, τη βιώσιμη αξιοποίηση φυσικών πόρων, τη κλιματική αλλαγή μέσα από τη παροχή ερεθισμάτων με βιωματικές δράσεις εντός και εκτός τάξης με σκοπό την δημιουργία νεαρών πρεσβευτών για κοινωνική-περιβαλλοντική αλλαγή αλλά και την εκπαίδευση των διδασκόντων και της κοινότητας γύρω από νέες πρακτικές.

Περισσότερα για τον 2ο Κύκλο εδώ