Μαΐος 2023 |

Το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον στο Αγαθονήσι.

Η ομάδα του Ιδρύματος, μέλη του Δ.Σ. και εθελοντές ταξίδεψαν στο νησί όπου υλοποιήθηκαν δράσεις στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.

 

Οι δράσεις αντηχούν τρεις θεματικές: 

 Διαβάζω | Κύκλος Ανάγνωσης

Η σχολική κοινότητα του νησιού έλαβε δωρεές σε σημαντικό αριθμό βιβλίων με θεματικές σχετικές με το περιβάλλον, την βιωσιμότητα, τα οικοσυστήματα, τον πλανήτη κ.α. Στο πλαίσιο της δωρεάς, διοργανώθηκε στοχευμένη δραστηριότητα γύρω από το βιβλίο όπως ο “Κύκλος Ανάγνωσης” κατά τον οποίο διαβάσαμε και συζητήσαμε για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους συναρπαστικούς οργανισμούς που ζουν στους ωκεανούς.

Μαθαίνω | Βιωματική Εκπαίδευση

Σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου και του νηπιαγωγείου κλήθηκαν να συγκεντρώσουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα από την καθημερινότητα, κυρίως πλαστικά μίας χρήσης με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους σε δημιουργικές κατασκευές στο πλαίσιο βιωματικής εκπαίδευσης για τις έννοιες της «επαναχρησιμοποίησης» και της «κυκλικότητας των υλικών». Στο πλαίσιο της δράσης, υλοποιήθηκε διαγωνισμός μέσα από το βιβλίο «Τα Παιδιά σε Αποστολή για να Σώσουν την Θαλάσσια Ζωή» του συγγραφέα κ. Τάσου Κότσιρα και της Save Your Planet, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν κάθε είδους πλαστικό (λ.χ. καπάκια, ποτήρια, σακούλες, μπουκάλια) και να «σώσουν» τα παγιδευμένα ψάρια από αυτά μέσα από μία δράση Καθαρισμού Ακτής που πραγματοποιήθηκε στην Παραλία της Σπηλιάς. Παράλληλα, προβλήθηκαν ταινίες animation, βραβευμένες 18 φορές από εθνικά και παγκόσμια φεστιβάλ, με απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα εστιάζοντας σε συγκεκριμένες θεματικές όπως τα μικρο-πλαστικά, η μόλυνση των υδάτων, η προστασία των θαλάσσιων ειδών κ.α.

Δρω | Βιωματική Δράση

Σε κάθε σταθμό του προγράμματος η τελευταία ημέρα δράσεων είναι πάντα αφιερωμένη στην επαφή με την φύση. Στο Αγαθονήσι σε συνεργασία με τον Δήμο διοργανώθηκε ανοιχτή δενδροφύτευση για πρώτη φορά στο νησί με την συμμετοχή μαθητών-μαθητριών, γονέων και πολιτών. Τέλος, με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου δημιουργήθηκε ένας κήπος αρωματικών φυτών. Ακολούθησε εκπαιδευτική δράση στο πεδίο «Αναγνωρίζω, Μαθαίνω, Ζωγραφίζω» με εκπαιδευτικό υλικό που παραδόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες, ειδικά σχεδιασμένο από την ομάδα του Ιδρύματος με την συμβολή του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) και του Διευθυντή και Γεωπόνου κ. Γιώργου Μπαλωτή.

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος, η σχολική κοινότητα έλαβε δωρεές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, υλικά κατασκευών, λεύκωμα αρωματικών φυτών, μαθηματικά παζλ, εκπαιδευτικές ταινίες, φυτικό κεφάλαιο). 

Η στήριξη του Δήμου Αγαθονησίου, του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Κόττορου, του εκπαιδευτικού προσωπικού και ιδιαίτερα της Προϊστάμενης του 1/Θ Δημοτικού Σχολείου, κυρίας Νικολέτας Πιτσά ήταν εξαιρετικά ουσιαστική για την άρτια υλοποίηση των δράσεων.

Το Πρόγραμμα «Παιδεία & Περιβάλλον» τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εταίρους το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), τις εκδόσεις Διόπτρα και τη FARAN SA. Μεγάλοι υποστηρικτές, η τεχνο-εκδοτική T-Press και το περιοδικό Ecotec. Το πρόγραμμα επίσης υποστηρίζουν η Save Your Planet, και η SIDIKA EDU. Περιλαμβάνει δράσεις σε 6 διαφορετικά ακριτικά νησιά για το 2022-23.

Επόμενοι σταθμοί του προγράμματος είναι οι Μικρές Κυκλάδες, με πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν σε Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα. 

Μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον εδώ.