Μάιος 2022 |

Το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον, ξεκινά πιλοτικά τον Μάϊο (05-07.05.2022) στα Τρίκαλα με τρεις ημέρες δράσεων σε τρεις άξονες Διαβάζω, Μαθαίνω, Δρω.

Διαβάζω | Κύκλος Ανάγνωσης

Οι δύο πρώτες ημέρες ήταν αφιερωμένες στην διενέργεια εκπαιδευτικών παιχνιδιών στην τάξη όπως ο “Κύκλος Ανάγνωσης” βιβλίων και στην συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Κατά την επίσκεψή τους στα σχολεία,  η Γ.Γ. του Ιδρύματος, Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη, διάβασε στους μαθητές και στις μαθήτριες το βιβλίο «Οι Εποχές & Το Κλίμα».

Μαθαίνω | Βιωματική Εκπαίδευση

Σε δύο διαφορετικές ημέρες, διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες διενεργήθηκαν σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό). Οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο να εισάγουν τα παιδιά σ’ έναν νέο τρόπο σκέψης και αντίληψης εννοιών όπως η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των δέντρων για την βιωσιμότητα του πλανήτη κ.α.

Δρω | Βιωματική Δράση

Την τρίτη ημέρα σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, τον οδηγισμό και τοπικούς φορείς διοργανώθηκε ανοιχτή δενδροφύτευση στο 12ο Δημοτικό Σχολείο με συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών και στο 4ο Νηπιαγωγείο δημιουργήθηκε ένας κήπος αρωματικών φυτών. Στην ανοιχτή δενδροφύτευση, συμμετείχαν επίσης το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρικάλων, το ΚΔΑΠ «Με Αγάπη» και δεκάδες ακόμα πολίτες. Όλες οι πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και την ενεργό παρουσία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Το Ίδρυμα Χατζηγάκη με επίκεντρο μαθητές και μαθήτριες της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης, με το εν λόγω Πρόγραμμα, επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι παιδεία και περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το Πρόγραμμα προάγει την σφαιρική εκπαίδευση σε συνδυασμό με τη βιωματική δράση με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών προσχολικής ηλικίας. Οι εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις διενεργήθηκαν σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση We4All.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, το Ίδρυμα Χατζηγάκη ολοκλήρωσε δωρεές βιβλίων για το περιβάλλον και στις δύο σχολικές μονάδες. Σημαντική ήταν η συμβολή του εκδοτικού οίκου «Μαλλιάρης Παιδεία» για την υλοποίηση της δωρεάς.

Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον | 

Τον Σεπτέμβριο 2022, το Πρόγραμμα διευρύνει τους άξονες δράσης του με σκοπό την πολλαπλή στήριξη -απομακρυσμένων- σχολικών κοινοτήτων, την ενδυνάμωση της βιωματικής εκπαίδευσης και την διεύρυνση της περιβαλλοντικής συνείδησης σε μαθητές και μαθήτριες σε ακριτικά νησιά της Ελλάδος. 

Ο 1ος Κύκλος διενεργείται σε 6 ακριτικά νησιά |

Πρώτος σταθμός το Καστελλόριζο (09/22), οι Λειψοί (12/22) , έπειτα το Αγαθονήσι (Μάϊος 2023) και οι Μικρές Κυκλάδες (Ιούνιος 2023). Περισσότερα για το Πρόγραμμα εδώ.