Το Πολιτιστικό Ίδρυµα Παν. Χρ. Χατζηγάκη |

Ένα κοινωφελές ίδρυµα µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο ιδρύθηκε στις 16 Ιουλίου του 2008.

Η Οικογένεια Χατζηγάκη | 

Φέρει το όνομα της οικογένειας Χατζηγάκη, πρόκειται για μία ιστορική οικογένεια από το Περτούλι, Τρικάλων, η οποία από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους  Τούρκους το 1881, έχει να επιδείξει συνεχή παράδοση ενασχόλησης και προσφοράς, πολιτικής και κοινωνικής, στον ελληνικό δημόσιο βίο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος και μακροβιότερος πολιτευτής σε εθνικό επίπεδο της οικογένειας Χατζηγάκη, ήταν ο Σωτήρης Χατζηγάκης του Ιωάννη, ο οποίος διετέλεσε Βουλευτής (1885-1928) και Γερουσιαστής (1929-1932) της επαρχίας Τρικάλων, απεβίωσε εν ενεργεία Γερουσιαστής στις 21-4-1932. Επίσης, ο μακροβιότερος δήμαρχος Τρικκαίων ήταν Χατζηγάκης, ο Παναγιώτη Χατζηγάκης  (1849 – 1928) του Ιωάννη διετέλεσε δήμαρχος επί 26 χρόνια, παππούς του Ιδρυτή του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη. Ακολουθούν αρκετά μέλη της οικογένειας Χατζηγάκη που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας εώς και σήμερα.

Το Ίδρυμα “Γεννήθηκε” |

Με μοναδικό σκοπό να διαφυλάξει και να συνεχίσει να τιμά την οικογενειακή παράδοση η οποία διατρέχει τομείς όπως η πολιτική, η λαογραφία, η λογοτεχνία, η νομική και η κοινωνική προσφορά.

Ξεκινά Επίσημα τη Δράση του το 2012 |

Φέρει το όνομα του συγγραφέα και ιδρυτή Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη, ο οποίος δώρισε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του για τη σύσταση και τη λειτουργία του Ιδρύματος με συνιδρυτή τον καθηγητή-ερευνητή ιατρό και πρόεδρο του Δ.Σ., Δρ. Στέλιο Μ. Χατζηγάκη.

Περιλαμβάνει στους Καταστατικούς Σκοπούς του |

Κοινωφελείς, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις και προγράμματα με έμφαση στην πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό και την υγεία.

Το 2022, Χρονιά Ορόσημο | 

Συμπληρώνονται 10 χρόνια ενεργούς προσφοράς στην Ελληνική κοινωνία και το 2022, η αποστολή του Ιδρύματος επαναπροσδιορίζεται, εστιάζοντας στους άξονες της Παιδείας και της Κοινωνικής Προσφοράς, μέσα από Α. Στρατηγικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα με στόχο την ενδυνάμωση απομακρυσμένων σχολικών κοινοτήτων (ακριτικά νησιά και δυσπρόσιτα ορεινά χωριά), όπως το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον και Β. Ετήσια Προγράμματα Δωρεών με δράσεις όπως τα Πακέτα Αγάπης με στόχο την στήριξη ακόμα περισσότερων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Πίνακας: Η οικία Χατζηγάκη στο Περτούλι, η οποία χτίστηκε το 1641. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν εγκατεστημένο εκεί το στρατηγείο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, όταν η Βέρμαχτ κατέλαβε το Περτούλι το 1943.
Ο καλλιτέχνης: Αβέρωφ Αναστάσιος του Μιχαήλ (1874-1955)
©ΠινακοθήκηΑβέρωφ