Εκπρόσωποι του Ιδρύματος στο Καρά Τεπέ της Λέσβου


ΛΕΣΒΟΣ | 
07.08.2020: Η Γ.Γ. Ελισάβετ Χατζηγάκη και ο Ταμίας του Ιδρύματος Μιχαήλ Χατζηγάκης συνάντησαν εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗE στα γραφεία του οργανισμού στη Μυτιλήνη όπου ενημερώθηκαν ενδελεχώς για τη παρούσα κατάσταση που επικρατεί, τις συνεχείς δυσκολίες και τις άμεσες προτεραιότητες σε ότι αφορά τα δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο νησί, Καρά Τεπέ και Μόρια. Ακολούθησε επίσημη επίσκεψη και περιήγηση των εκπροσώπων του Ιδρύματος στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ στο οποίο βρίσκονται 1000 – 1200 οικογένειες προσφύγων. Συνοδευόμενοι από το διευθυντή του Καρά Τεπέ συνομίλησαν για τις συνθήκες διαβίωσης, τη δομή του κέντρου, δραστηριότητες και υπηρεσίες που προσφέρονται στους πρόσφυγες καθώς και για τις αντιξοότητες που κυριαρχούν λόγω της πρόσφατης πανδημίας και κυρίως της συνύπαρξης πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών και κουλτούρας.

Επίσης, με συνοδεία των εκπροσώπων της Υ.Α. του ΟΗΕ τα μέλη του Ιδρύματος κατευθύνθηκαν με αυτοκίνητο προς το κέντρο της Μόριας όπου συνάντησαν μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Ειδοποιός διαφορά, ο όγκος των προσφύγων που βρίσκονται στη Μόρια και στη γύρω περιοχή, περίπου στους 15.000 εγείροντας σοβαρά προβλήματα στη καθημερινή διαβίωση με μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό, είδη υγιεινής αλλά και ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας.

Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος είδαν από κοντά την ουσιαστική συμβολή της Υ.Α του ΟΗΕ, των ανθρώπων που εργάζονται στη πρώτη γραμμή και των εθελοντών στη προσπάθεια να αποτελέσει το Κάρα Τεπέ ένα ασφαλές ‘σπίτι’ για όλες τις οικογένειες σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της πορείας τους.

Μελλοντικά το Ίδρυμα Χατζηγάκη διερευνά τρόπους υποστήριξης και συνεργασίας για τη βελτίωση της κατάστασης.

#ChatzigakisFoundation #UNHCRGreece