Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον

Υλοποιείται από το 2022 με στόχους:

1. Προώθηση κυκλικών και βιώσιμων πρακτικών
2. Ενδυνάμωση της βιωματικής εκπαίδευσης, μεταλαμπάδευση δυνατών ερεθισμάτων
3. Διεύρυνση της περιβαλλοντικής συνείδησης και αναδιαμόρφωση τρόπου σκέψης & δράσης
4. Ουσιαστική και ωφέλιμη αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες

Τι είναι τα «Πράσινα Χριστούγεννα»; | 

Προσκαλέσαμε τις σχολικές κοινότητες (Νηπιαγωγεία & Δημοτικά Σχολεία) στις οποίες υλοποιήθηκε ο 1ος Κύκλος του Προγράμματος (ακριτικά νησιά, Ν. Αιγαίου, 2022-2023) να σκεφτούν ένα λίγο “διαφορετικό” Χριστουγεννιάτικο δέντρο λαμβάνοντας μέρος στην δημιουργική πρωτοβουλία “Πράσινα Χριστούγεννα” για το 2023.

 Στόχος | 

Τα παιδιά να ταυτίσουν τις έννοιες της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικότητας των υλικών με απλές και δημιουργικές πρακτικές όπως ακριβώς και στις βιωματικές δράσεις που διενεργήθηκαν στο πεδίο στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Κάθε σχολική κοινότητα έφτιαξε την δική της Χριστουγεννιάτικη κατασκευή από ανακυκλώσιμα υλικά και μας εξέπληξε με υπέροχες ιδέες γύρω από την δημιουργική επαναχρησιμοποίηση για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν 57 μαθητές και μαθήτριες (4-12 ετών), δείτε παρακάτω τις δημιουργίες τους.

Δημοτικό Σχολείο Μεγίστης, Καστελλόριζο

Νηπιαγωγείο Μεγίστης, Καστελλόριζο

Δημοτικό Σχολείο, Λειψοί

Νηπιαγωγείο, Λειψοί

Δημοτικό Σχολείο, Αγαθονήσι

Συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετέχουσες και σε όλους τους συμμετέχοντες, θα δοθούν σε όλες και σε όλους εκπαιδευτικά δώρα. Η συμβολή των εκπαιδευτικών ήταν πολύτιμη για την υλοποίηση και τις δημιουργικές ιδέες.

Πρόγραμμα #StayConnected | 

Η πρωτοβουλία υλοποιείται ένα χρόνο μετά καθώς το Ίδρυμα Χατζηγάκη συνεχίζει να διατηρεί επαφή με τις ωφελούμενες σχολικές κοινότητες. 

Το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον επιστρέφει το 2024, με νέο κύκλο δράσεων σε περισσότερα νησιά.

20122 – 2023 | 1ος Κύκλος

Μέσα από τον 1ο Κύκλο στοχεύσαμε στην ενδυνάμωση του Περιβαλλοντικού Αλφαβητισμού και στην ευαισθητοποίηση των απομακρυσμένων σχολικών κοινοτήτων 6 ακριτικών νησιών σε μείζονα ζητήματα με θέμα το περιβάλλον. Κατά την υλοποίηση επικεντρωθήκαμε μέσα από την Βιωματική Εκπαίδευση και την Βιωματική Δράση σε θεματικές όπως η βιώσιμη αξιοποίηση φυσικών πόρων, η κυκλικότητα των υλικών, η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση των υδάτων από τα πλαστικά μίας χρήσης. Με την παροχή ερεθισμάτων μέσα από δραστηριότητες εντός και εκτός τάξης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δόθηκε σημαντική ώθηση με σκοπό την δημιουργία νεαρών πρεσβευτών για κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή.

Περισσότερα για το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον εδώ.